Терешківська громада

Полтавський район Полтавська область

На території нашої громади виявлено сказ у безпритульного кота!

Дата: 31.05.2024 10:30
Кількість переглядів: 65

Фото без опису

 

     До фахівців Полтавської обласної державної лікарні ветеринарної медицини надійшло повідомлення про загибель безпритульного кота, у якого спостерігали клінічні ознаки подібні до сказу у с. Микільське, Терешківської сільської територіальної громади Полтавського району.

     Державним лікарями ветеринарної медицини здійснено виїзд на місце загибелі тварини для проведення епізоотичного обстеження та відбору зразків на дослідження. Патологічний матеріал направлено до Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області з метою виключення захворювання тварини на сказ.

     Звітом про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу від 30 травня 2024 року у кота підтверджено сказ.

     Фахівцями Держпродспоживслужби Полтавщини проведено засідання Полтавської районної державної надзвичайної протиепізоотичної комісії з метою введення карантинних обмежень та оголошення неблагополучною по сказу територію с. Микільське, Терешківської сільської територіальної громади Полтавського району та затвердження Плану комплексних заходів з ліквідації сказу кота на території неблагополучного пункту задля недопущення розповсюдження даного захворювання на інші території.

    До загрозливої зони неблагополучного пункту віднесено територію сіл Терешки, Портнівка, Копили, Зінці, Безручки, Клюшники, Цибулі, Ватажкове, Кашубівка, Ваці Терешківської сільської територіальної громади та Давидівка Полтавської міської територіальної громади Полтавського району Полтавської області.

     У неблагополучному пункті розпочаті оздоровчі заходи. Державною службою ветеринарної медицини проводяться БЕЗКОШТОВНІ щеплення проти сказу всіх сприятливих тварин у неблагополучному пункті та загрозливій зоні.

     Закликаємо місцевих мешканців та власників домашніх тварин не ігнорувати заходи профілактики проти небезпечного захворювання і надати улюбленців для проведення вакцинації:

     с. Микільське, Терешківська СТГ – 31.05.2024.

     с. Терешки, Терешківської СТГ – 03.06.2024.

     с. Копили, Терешківської СТГ- 04.06.2024.

     с. Зінці і с. Безручки, Терешківської СТГ- 05.06.2024.

     с. Клюшники і с. Цибулі, Терешківської СТГ – 06.06.2024.

     с. Портнівка і с. Ватажкове, Терешківської СТГ – 07.06.2024.

     с. Кашубівка і с. Ваці, Терешківської СТГ – 10.06.2024.

Фото без опису

                                    Ознаки сказу у тварин

     Зміна поведінки, слинотеча з рота, пригніченість (дезорієнтація в просторі), відвисання щелепи, втрата змоги їсти та пити – це одні із ознак, що є підозра на захворюваність сказу у домашньої тварини. У собак і кішок сказ протікає в двох формах: буйній і тихій.

     Хвора буйною формою тварина стає агресивною, ховається по кутах, тікає з дому, гризе неїстівні предмети. Голос – пропадає. Собака стає дратівливою відмовляється від їжі і води, не відгукується на поклик, не слухається господаря. У неї відвисає хвіст і нижня щелепа, рясно виділяється слина, з’являється хиткість ходи. Тварина здатна мовчки, без гавкоту, накинутися на зустрічних і вкусити їх.

     Найбільш небезпечна інша форма сказу – тиха. Основні ознаки хвороби можуть бути слабо виражені або відсутні, окрім пригнічення. Детальніше про ознаки сказу у спільній із європейським проєктом EU4SaferFood інфографіці.

У разі підозри на захворювання тварини терміново зверніться до ветеринарних лікарів.

     Наголошуємо на тому, що для недопущення сказу тварин необхідно щорічно робити щеплення всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку. Вакцина проти сказу є безкоштовною, для здійснення щеплення необхідно лише звернутися до Полтавської обласної державної лікарні ветеринарної медицини. 

                             За інформацією ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь