Терешківська громада

Полтавський район Полтавська область

Звіт голови громади Віталія Турпітька за 2023 рік

Дата: 17.01.2024 14:55
Кількість переглядів: 15

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 

 

                               ЗВІТ СІЛЬСЬКОГО ГОЛОВИ ЗА 2023  РІК

     Увесь минулий рік ми працювали в умовах воєнного стану. Війна поставила перед органами місцевого самоврядування  нові виклики, серед яких і допомога ЗСУ, і виплата грошової допомоги мобілізованим,  і робота з внутрішньо переміщеними особами, і  ряд інших.

     Не зважаючи на цей надскладний час, завдяки спільній конструктивній роботі керівництва ТГ, депутатського корпусу, керівників підприємств, установ та організацій громади вдалося не лише втримати ситуацію під контролем, а й втілити в життя чимало із поставлених завдань та досягти позитивних результатів у різних сферах життєдіяльності громади. Основна увага була спрямована на розв’язання проблем соціально-економічного розвитку, житлово-комунальної сфери та соціального захисту населення.

     Документальне підґрунтя – важлива складова успішного розвитку громади

     Сільська рада працює в рамках Стратегії розвитку Терешківської сільської територіальної громади на 2023 – 2027 роки, затвердженої рішенням 29 сесії Терешківської сільської ради 8 скликання від 17 листопада 2023  року, в межах фінансування, передбаченого кошторисними призначеннями.  

     За сприяння експертів Програми  “U-LEAD з Європою”, наша громада серед 48 громад з різних куточків України, відібраних для участі в проєкті, працює над  розробкою місцевого енергетичного плану, який визначить довгострокові цілі енергетичного розвитку території та об’єктів, котрі на ній розміщені,  з обґрунтуванням заходів з енергоефективності та розвитку  відновлюваних джерел енергії.

     На сьогодні на завершальній стадії перебуває аудит земель, значну кількість земельних ділянок виведено  “з тіні”, відповідно земельний податок тепер сплачується до бюджету громади. Ведеться активна робота й щодо повернення майна до  громади.

     У  громаді розробляється  Комплексний  план просторового розвитку територій за підтримки експертів Програми “U-LEAD з Європою” - виготовлено картографічну основу для розроблення КП 1:10 000 на всю площу громади (209,4 км кв.).

     Бюджетна політика громади

     Бюджет Терешківської сільської територіальної громади на 2023 рік із змінами та доповненнями затверджений в сумі 244 102,5 тис. грн. (в т.ч. трансферти 47 838,6 тис. грн.), бюджет виконаний на 81,5%.

     У громаді планується побудувати індустріальні парки

     Стратегією розвитку Терешківської територіальної громади передбачено будівництво на нашій території   трьох  індустріальних парків. Процес це довготривалий,   до 5 – 10 років, але перевагами будівництва індустріальних парків для нашої громади будуть і фінансові надходження до бюджету, і створення нових робочих місць у сільській території, і врешті – нові можливості  розвитку громади.

     Концепція найпершого, Екоіндустріального парку «Заворскло» (площа  - понад 53 га), на сьогодні перебуває на стадії реєстрації в Міністерстві економіки України. На території екоіндустріального парку передбачається розміщення підприємств харчової промисловості – первинної, вторинної та глибокої переробки овочевих та фруктових культур, комплексної переробки зернових та бобових культур. Сировину для переробки забезпечуватимуть фермерські господарства, які працюють на території нашої громади.

     Створення ще двох індустріальних парків перебуває на стадії розробки детальних планів територій. Йдеться про індустріальний парк «Чисте довкілля» зі сміттєпереробним заводом, який планується побудувати на площі орієнтовно 27 га поблизу села Макухівка, зокрема, Макухівського сміттєзвалища, на ділянці, розташованій за межами населених пунктів Терешківської сільської ради. У складі сміттєпереробного комплексу передбачається розмістити на території індустріального парку низку об’єктів, зокрема, цехи приймання, сортування та переробки ТПВ, переробки промислових відходів, заготівлі ресурсоцінних та небезпечних відходів, модулі з сортування хімічних, медичних відходів, сортування й переробки люмінесцентних ламп, батарей та акумуляторів.

     Індустріальний парк «Бузова Пасківка» буде розташований на площі 78 га біля села Бузова Пасківка. На території індустріального парку передбачається розмістити виробничу зону з промисловими підприємствами агропереробного та харчового напрямків, логістичний хаб та інші.

     Соціальний захист населення

     Надання матеріальної допомоги

     - Прийнято заяв на отримання матеріальної допомоги від  523 мешканців нашої громади на загальну суму 1 мільйон 50 тисяч гривень

      Пільгове перевезення

     Відшкодування компенсації за проїзд автомобільним транспортом пільгових категорій громадян здійснено з бюджету громади  7 перевізникам. Забезпечено пільговим перевезенням – 640 осіб; муніципальним транспортом – 2500 осіб.

      Поховання учасників бойових дій

     Відшкодовано коштів на поховання 8 родинам загиблих та померлих захисників.

      У 2023 році в Терешках відбулося відкриття відділення денного перебування КУ «Центр надання соціальних послуг Терешківської сільської ради»

     У приміщенні Центру зроблено ремонт та закуплено відповідне обладнання.  З квітня 2023 року розпочало роботу нове відділення з надання фізіотерапевтичних  послуг у с. Терешки, де проведено косметичний  ремонт та придбано декілька одиниць меблів. Закуплено нове обладнання для роботи відділення у с. Терешки: «Аліпм-міні» - апарат імпульсної низькочастотної магнітотерапії, УФІТ-СМ «Сонечко» опромінювач ультрафіолетовий кварцовий,  масажер для ніг роликовий FM 60 Beurer,  масажер для тіла MG 80 Beurer, Massage cushion zet-7593, поток - 01 М апарат для гальванsзації та електрофорезe, прилад ультразвукової терапії Sonic-Stimu Pro UT1041.

     Загалом у «Центрі надання соціальних послуг» працює два відділення денного перебування, у Терешках та Копилах, де можна отримати комплекс соціально-оздоровчих заходів, фізіотерапевтичні процедури та масаж, виміряти тиск, рівень цукру в крові, у закладі працює тренажерна зала. Також свої послуги надає швачка. На безоплатній основі соціальні послуги отримують люди поважного віку, особи з інвалідністю з 18 років, внутрішньо переміщені особи, учасники бойових дій.

     Розпочав курсувати муніципальний автобус  

     На початку вересня  2023  року вдалося втілити в життя надзвичайно корисну ініціативу – запустити муніципальний автобус, який поєднав транспортним сполученням найбільші населені пункти громади. У будні автобус здійснює по три рейси – зранку, в обід та ввечері. Пільгові категорії населення, а також усі діти мають право користуватися транспортом безоплатно. Для пенсіонерів та соціальних робітників КУ “Центр надання соціальних послуг Терешківської  сільської ради” визначено один пільговий день у тиждень (середа)  для безплатного проїзду. Муніципальним автобусом дуже зручно добиратися до роботи, амбулаторії, аптеки чи магазинів. Вартість проїзду цілком доступна – від 5 грн за проїзд між сусідніми населеними пунктами, до 20 грн – за проїзд до кінцевого пункту призначення.

     ОСВІТНЯ ГАЛУЗЬ

     Освіта – пріоритетна галузь у нашій громаді, відповідно на фінансування  освітніх закладів йде левова частка видатків з бюджету громади. Діяльність з поліпшення умов для навчання та розвитку дітей громади триває постійно

     Торік  розпочалася реалізація грандіозного проєкту вартістю 63 мільйони гривень - реконструкція Терешківського ліцею в межах «Програми з відновлення України». У рамках проєкту заплановано здійснити термомодернізацію будівлі з облаштуванням вентильованого фасаду, побудувати шатровий дах, виконати заміну вікон та дверей. На сьогодні підписано Угоду про передачу коштів позики  між Міністерством фінансів України, Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, Терешківською сільською радою, Відділом освіти Терешківської сільської ради про надходження коштів (позики) для здійснення реконструкції Терешківського ліцею в сумі 52 369 573 грн (без ПДВ) та 9 466 666 грн (з місцевого бюджету), проведено відкриті торги на ці роботи на суму 56 247 613 грн (розроблено та виготовлено проєктно-кошторисну документацію на реконструкцію Терешківського ліцею на суму 383 106,00 грн).

     На виконання поточного ремонту і капітального ремонту протирадіаційного укриття Терешківського ліцею  виділено 3 548 524,00 грн.   Окрім того, наша громада – серед переможців в Ініціативі з відновлення шкіл “DECIDE: ВІДБУДОВА”, у рамках якої отримала грант у розмірі 3,8 мільйона гривень на облаштування шкільного укриття у Терешківському ліцеї та створення на його базі освітнього хабу. Окрім цього, фахівці громади навчаться писати та впроваджувати проєкти з відбудови, працювати з донорами, а також долучати до цього процесу молодь.

     У 2023 році розпочалося будівництво укриття в Головачанському освітньому закладі. Виділено на проєктно-кошторисну документацію та будівництво захисної споруди протирадіаційного укриття Головачанської філії Терешківського ліцею  кошти в сумі 10 216  558  гривень, з яких освоєно у 2023 році – 5 543 897 грн.

     У ЗДО  «Барвінок» виконано поточний ремонт холу 1 та 2 поверхів, відремонтовано укоси 2 поверху, на що витрачено з місцевого бюджету 216 тисяч гривень. Здійснили поточний ремонт укриття в ЗДО «Барвінок» та капітальний ремонт системи опалення в ньому  – на загальну суму 550 943 грн. Тепер діти перебувають під час повітряної тривоги в комфортних умовах.

     У  ЗДО «Волошка» відремонтували павільйон на суму 88 988 грн.

     Піклуючись про здоров’я дітей, у кожен заклад дошкільної освіти громади придбали пароконвекційні печі, овочерізки та професійні м’ясорубки, відповідно до вимог НАССР на суму  586 000,00 гривень (систему безпечного харчування НАССР впровадили в освітніх закладах нашої громади в 2022 році),  нову 3-х секційну мийку на суму 10 100 грн. Придбано пральну машину для ЗДО «Ялинка» (20 000 грн).

     Також для забезпечення ефективного сучасного навчального процесу для дошкільних закладів закупили акустичну систему вартістю 17 тисяч  гривень, комп’ютерну та іншу техніку: два проєктори, дві інтерактивні дошки, дев’ять ноутбуків та сім принтерів на суму 168 360  грн.  Оновлено меблі  в закладах – диванчики та стільці (30 985 грн).

      Для подальшої реконструкції та термомодернізації закладів освіти була розроблена та виготовлена проєктно-кошторисна документація  на 3 заклади на загальну суму 644 503,00 грн.

     Здійснено поточні та капітальні ремонти  класів та приміщень Терешківського ліцею і філій на загальну  суму 629 925 грн. Зокрема, поточний ремонт приміщення  Головачанської філії Терешківського ліцею  на суму близько 363  тисячі гривень. Виконали заміну системи опалення та електропроводки у 1 корпусі Головачанському освітньому закладі, здійснили ремонт у кабінеті фізики. Клас фізики облаштували й у Вацівській філії ліцею. Відремонтували спортивний майданчик  Головачанського освітнього закладу на суму 59 626  грн.

     Для укриття Терешківського ліцею минулого року придбали  4 пожежні  щити  та двері  на суму майже 21 тисяча гривень.

     Здійснили ремонти 3-х автобусів ліцею на суму 233 тисячі гривень.

      Видатки на побудову твердопаливної котельні в Терешківському ліцеї та вводу її в експлуатацію в минулому році склали 1 042  312  грн. Для зберігання дров побудували склад на території ліцею (576 906 грн).

   Відповідно до вимог НАССР,  придбано для харчоблока Терешківського ліцею професійне обладнання та посуд, (м’ясорубку, слайсер, посуд) на загальну суму близько 98 тисяч гривень.

     Придбано 2  генератори на суму 49 840 грн.

     Для забезпечення  ефективного навчального процесу закупили для Терешківського ліцею два ноутбуки, два принтери. Також придбано два кондиціонери.

     Для вихованців Терешківського та Головачанського освітніх закладів придбано по комплекту з шести наборів новаційних окулярів віртуальної реальності Oculus QUEST -2 (вартість - 296 000 грн). Їх можна широко використовувати на уроках, вони дозволяють поринути в особливий світ і відчути кожне явище, що відбувається по той бік екрана. Вчителі нашої громади зможуть широко використовувати окуляри віртуальної реальності при вивченні різних дисциплін, проводити цікаві лабораторні роботи, разом із дітьми «бувати» у різних куточках світу.

Загалом  частина видатків на оновлення і поліпшення роботи закладів дошкільної освіти,  покращення матеріальної бази склали  понад 2,5 мільйона гривень; на оновлення і поліпшення роботи  Терешківського з філіями,  покращення матеріальної бази цих закладів - понад 27 мільйонів гривень.

      Талановиту молодь відзначаємо грошовими сертифікатами   

     Відповідно до Програми підтримки талановитої молоді, яка діє в Терешківській громаді, переможців Всеукраїнських учнівських олімпіад, спортсменів та учасників художньої самодіяльності, вихованців гуртків, які мають вагомі здобутки у своїй діяльності,  нагороджуємо грошовими сертифікатами. Нагороди передбачені й для наставників талановитих учнів.

     Наприкінці минулого навчального року церемонії нагородження понад 40 талановитих учнів відбулися в Терешківському ліцеї та Головачанському комунальному закладі загальної середньої освіти. Восени 2023 року відбувся другий етап нагородження, цього разу вже учасників творчих конкурсів, які продемонстрували високі результати на всеукраїнських та міжнародних конкурсах.

      Для дітей з особливими потребами в громаді функціонує КУ «Інклюзивно-ресурсний центр»   

     У 2023 році відбулося підписання угоди  про співробітництво Терешківської та Решетилівської громад в рамках грантового проєкту міжмуніципального співробітництва в межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE – “Децентралізація для розвитку демократичної освіти”.  За умовами угоди  Решетилівська громада отримувала послуги комунальної установи “Інклюзивно-ресурсний центр” Терешківської сільської ради, а Терешківська громада – послуги КУ “Центр професійного розвитку педагогічних працівників” Решетилівської міської ради. Міжмуніципальна співпраця – вдалий  інструмент для розв’язання спільних питань різних громад та відкриття нових можливостей для їхнього розвитку.

     Завдяки співпраці з DECIDE  для “Інклюзивно-ресурсного центру”  нашої громади придбали спеціальну парту, набори для занять із робототехніки, світловий планшет, 3D ручки та логопедичний лабіринт. На ці потреби витратили понад 180 тисяч гривень. Це гроші мінігранту, який отримали у рамках швейцарсько-українського проєкту DECIDE, а також кошти із бюджету громади.

     Делегація громади відвідала Польщу

     У липні 2023 року  делегація громади, яка складалася з 35 дітей - відмінників та переможців олімпіад,  вчителів,  представників громади відвідала Польщу. Проїзд делегації профінансували з місцевого бюджету – понад 150 тисяч гривень. Для поїздки до Польщі виготовили футболки з логотипом Терешківського ліцею  на суму понад  20 тисяч грн.

     Польські друзі Терешківської громади з гміни Старий Сонч підготували теплу зустріч, організували проживання, харчування, цікаві програми екскурсій, відпочинку та ознайомлення із життям гміни. Дітям пощастило відвідати культурні пам’ятки, які користуються заслуженою світовою славою, отримати неперевершені враження від підйому на гірську вершину, від сплаву гірською річкою, побувати на  екскурсії в етнографічному музеї просто неба. Такі поїздки – чудова мотивація для дітей навчатися, розвиватися, досягати нових висот в улюбленій справі.

     У рамках візиту до Польщі  відбулася стратегічна подія - підписання Меморандуму про співпрацю між нашою громадою та гміною Старий Сонч. Уже найближчим часом розпочнеться реалізація спільних проєктів української та польської громад. Польща стане прикладом для Терешківської ТГ у розбудові демократичної європейської держави.

     Завершено реалізацію проєкту Шкільний громадський бюджет

     Підбили підсумки проєкту Шкільний  громадський  бюджет, який вперше впроваджувався у нашій громаді. Реалізовано 3 великі проєкти (по 150 тисяч гривень) та 6 малих (по 50 тисяч гривень). Проєкт реалізовувався переважно за кошти Швейцарсько-українського проєкту DECIDE (550 тисяч грн) у співфінансуванні з бюджету громади (230 тисяч гривень).

     Переможцями ШГБ у категорії «Великі проєкти» вартістю 150 тисяч гривень кожен стали:

-«Сучасний волейбольний майданчик біля зони відпочинку в с. Зінці»;

- «Освітній простір «SpaceHab»» (Терешківський ліцей);

- «Радіоклас «Ваці FM»» (Вацівська філія І – ІІ ступенів імені Володі Тюріна Терешківського ліцею).

     Переможці у категорії «Малі проєкти» (до 55 тисяч гривень): «Облаштування сучасної рекреаційної зони "Планета Kids"», «Сучасний простір для заняття спортом на подвір'ї ліцею», «Компостування - запорука чистого повітря!»,    «Шкільне подвір’я – зона комфорту», «Розумна альтанка на подвір’ї Вацівської філії», « Освітній простір для дошкільнят у ЗДО «Барвінок».

     Автори проєктів-переможців отримали грошові сертифікати.

     “Вирости дерево добра”

     У нашій громаді вже втретє стартував конкурс “Вирости дерево добра” для  освітніх закладів. Минулого року переможці конкурсу, заклади освіти, які виростили найбільше якісних саджанців павловнії та катальпи,   отримали грошові винагороди: по 100 тисяч гривень  – за перше місце, по 50 тисяч гривень – за друге й по 25 тисяч гривень отримали заклади-переможці за третє місце.

     Освітні заклади самостійно визначалися на які саме ідеї чи проєкти витратити кошти. А вирощені саджанці у майбутньому прикрасять населені пункти громади.

     Комунальний заклад «Центр розвитку культури, дозвілля, туризму, спорту та молодіжної політики» Терешківської сільської ради

     Діяльність закладу спрямована на розвиток аматорського мистецтва з різних видів та  жанрів народної творчості. Велика увага приділяється організації та задоволенню культурних потреб різних вікових категорій населення громади. З цією метою проводяться культурно-мистецькі заходи: тематичні, розважальні програми, театралізовані свята, мітинги, святкові концерти до державних, календарних та інших визначних дат.

     Протягом 2023 року працівниками було проведено низку  різних за формою та тематикою культурно-дозвіллєвих заходів, відвідувачами яких були  жителі та гості нашої громади різних вікових та соціальних категорій.

     Виконали низку робіт у закладах культури громади:

- у Писарівському будинку культури встановили внутрішній туалет;

-  здійснили ремонт Зінцівського будинку культури (фарбування фасаду, ремонт однієї з кімнат, збудовано нову водяну свердловину,  встановлено септик та обладнано внутрішній туалет); - у Зінцівській  публічній бібліотеці  здійснили повну заміну електроживлення,  придбали нові книжкові шафи, що осучаснило дану локацію;

-  на 100 тис. грн  оновили фонди всіх підпорядкованих закладу  публічних бібліотек.

      Також завдяки виграному проєкту, написаному керівництвом закладу, «Центр розвитку культури, дозвілля, туризму, спорту та молодіжної політики»  отримав відповідний грант у вигляді 8 планшетів та ноутбука, які розподілили в будинки культури та клуби для використання в роботі.

     Для занять спортом оновлено матеріальну базу, мʼячі, два комплекти форми(футболки, шорти, гетри). На постійній основі здійснювалися виїзди на змагання. А для підготовки Вацівського стадіону до тренувань та змагань, за кошти з місцевого бюджету закупили газонокосарку.

     Упродовж минулого року відбулася низка благодійних заходів, на яких ми всією громадою збирали кошти та необхідні речі для наших захисників, а також кошти на лікування важкохворих дітей з нашої громади.

     МЕДИЧНА ГАЛУЗЬ

     Ми докладаємо максимум зусиль для наближення  медичних послуг до людей.

Найвагоміше,  що зроблено у медичній  галузі у 2023 році:

- торік у Терешківській амбулаторії загальної практики- сімейної медицини  розпочала працювати лабораторія. Тепер населення громади може безплатно за направленням лікаря зробити такі аналізи:

загальний аналіз сечі, загальний аналіз крові; аналіз на рівень глюкози в крові. Для зручності мешканців, забір крові здійснюється у всіх амбулаторіях громади. Відібрані матеріали доставляють для досліджень у Терешківську амбулаторію загальної практики - сімейної медицини.

- впровадили  енергоощадні  технології  у медичних закладах, зокрема, встановили твердопаливний котел для опалення не тільки Терешківської амбулаторії загальної практики-сімейної медицини, а й КУ «Центр надання соціальних послуг Терешківської сільської ради».

- здійснили поточний ремонт Терешківської амбулаторії загальної практики- сімейної медицини, зокрема, відремонтували коридор в амбулаторії;

- забезпечили  додатковий  захист вхідної групи (ґанку) Заворсклянської амбулаторії загальної практики - сімейної медицини  від негативної дії природних явищ;

- виконали  поточний  ремонт вхідної групи (ґанку), частини вимощення та благоустрою будинку Писарівського ФАПу;

- придбали генератори (джерела резервного живлення) потужністю 3,3 кВт, для забезпечення роботи Заворсклянської амбулаторії загальної практики- сімейної медицини  та Микільської амбулаторії загальної практики - сімейної медицини  під час можливих надзвичайних ситуацій в період воєнного стану;

- всі медичні амбулаторії Терешківської ТГ отримали безперервний доступ до мережі інтернет за технологією ПОН – інтернет є навіть коли немає електроенергії, потрібно лише заживити роутер від генератора.

У 2023 році у Терешківській ТГ збільшилася кількість медичного персоналу, що значно покращило роботу з населенням. Зросла кількість укладених декларацій. Плануємо відкрити окремий  кабінет для лікаря в «Пункті надання соціальних послуг» в с. Копили.

      ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

     На підтримку КП «ЖЕО»  та КП «Благо» за звітний період виділено понад 13 мільйонів гривень. Ця сума включає кошти відшкодування різниці між встановленими для населення розмірами тарифів за послуги з водопостачання та водовідведення й вивезення ТПВ, які надає КП «ЖЕО» Терешківської сільської ради та економічно обґрунтованими тарифами, закупівлю техніки та обладнання для підприємств сфери ЖКГ. 

        Впродовж цього  року  вдалося  встановити 30  сміттєвих баків у населених пунктах, де їх не було до цього часу. Виготовленням баків займалося КП «ЖЕО» власними силами. На сьогодні залишилося довстановити баки в найбільших селах громади, де їх недостатньо. Матеріали для виготовлення ще 48 баків на сьогодні закуплені й виготовлення їх продовжиться в цьому році.

     Найбільші закупівлі для КП «ЖЕО» впродовж звітного періоду:

- новий сучасний сміттєвоз об’ємом 18 м 3 на базі шасі автомобіля Форд;

- переносна установка – машинка для гідроочищення мереж;

- причіп тракторний 2 ПТС-4;

- генератор на автоплатформі потужністю 80 кВт;

- щітка дорожня до трактора;

- 4 глибинні водяні помпи (на свердловини в Терешках та Заворскло +2 резервні);

- снігоочисний відвал на трактор ЮМЗ;

- шафи керування свердловинами на Заворсклянський старостат – 2 шт (одна резервна).   

      З 2021 року в громаді працює комунальне підприємство «Благо». Працівники підприємства займаються наведенням ладу на кладовищах, викошуванням бур’янів, ліквідацією аварійних дерев, заготівлею дров та деревної тріски для опалювання комунальних закладів громади, розчищенням лісопосадок, допомагають виконувати ремонтні роботи в закладах соціальної сфери.   

     Минулого року для КП «Благо» за кошти з місцевого бюджету придбали:

 - новий малий трактор ОРІОН з причепом, косаркою та відвалом. Це підсилить комунальне підприємство в питаннях прибирання снігу та обкошування територій громади, підвезення деревної стружки для опалення;

- бетонозмішувач до трактора;

- причіп до трактора МТЗ;

 - нову сучасну установку для здійснення ямкового ремонту доріг МІРА-3. Уже найближчим часом, після необхідних випробувань, зможемо  виконувати аварійний ямковий ремонт доріг у будь-який сезон – і влітку, і взимку;

- мотокосу.

    Працівники КП «Благо» виготовили та встановили у селі Ватажкове нову зупинку. Собівартість зупинки – 53 тисячі гривень. Ще 10 зупинок перебувають у процесі виготовлення, для них закупили відповідні матеріали. Їх буде встановлено у населених пунктах громади після визначення та затвердження місць для встановлення.

    Уже вдруге, в рамках двомісячника чистоти та благоустрою, який щороку проводиться в громаді, разом  привели до ладу дитячі майданчики. Активні мешканці багатоквартирних будинків створили ініціативні групи, подали заявку на необхідний перелік ремонтних робіт до сільської ради. Працівники КП “Благо” виконали необхідні роботи, а самі ж мешканці пофарбували пісочниці, гірки та каруселі фарбою, яку отримали в сільській громаді.

     На умовах фінансування, із залученням працівників комунальних підприємств, встановили дві водяні колонки в селі Копили, розчистили криниці в Терешках, Копилах та Заворскло. Забезпечення мешканців громади альтернативними видами водопостачання надзвичайно актуальне сьогодні.

     Ремонти доріг

     Щодо ремонтів доріг. Минулого року громада поставила перед собою мету приділити достатню увагу ремонту доріг картами. Зокрема, на ремонт дороги Копили - Терешки виділили  600 тис. грн. На облаштування дорожнього покриття в районі кінцевої зупинки в селі Терешки  - 508 тис. грн. У с. Микільське виконали ремонт доріг картами, витративши 500 тис. грн.

     Виконали ямковий ремонт у всіх населених пунктах нашої громади.  Також виконали відновлення асфальтобетонного покриття доріг у селі Марківка, витративши 250 тис. грн. Відремонтували й дорогу до Курилехівки, вартість - 600 тис. грн. Дорога  Портнівка – Писарівка загалом обійшлася у 3,5 мільйона гривень з місцевого бюджету. Виділили кошти також на будівництво відрізка нової дороги в Безручках  понад  2,5  млн грн. Ремонт доріг, які перебувають на балансі Полтавської обласної агенції місцевих доріг, фінансуються 50/50. Всі інші кошти були залучені з місцевого бюджету.

     Здійснили підсипання гравійною сумішшю низки вулиць в населених пунктах громади, зокрема, вулиці Козацької в селі Ватажкове, вулиці Ярошенка Миколи в с.Кашубівка, вулиці Лісової та провулку Лісного в Копилах, вулиці Садової у Вацях, вулиці Гвардійської у Зінцях, вулиці 40-річчя Перемоги в Марківці,  вулиць Лісової, Перемоги, Дружби в Писарівці, провулку Залізничників у Минівці, вулиці Вільхової в с.Мале Микільське.

     Встановлено світлофор на повороті в село Терешки. Це надзвичайно аварійна ділянка дороги, де часто трапляються ДТП. Комплекс робіт з облаштування світлофорного об’єкта  обійшовся громаді в понад 1 мільйон 800 тисяч гривень.

     Вдячний усім, хто плідно працює на благо нашої громади. Закликаю й надалі бути єдиними, бо ми сильні тільки тоді, коли гуртом. Нехай 2024 рік стане роком нашої спільної перемоги!

                                                                             З повагою - ваш голова Віталій ТУРПІТЬКО.

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь