Терешківська громада

Полтавський район Полтавська область

Інформаційний бюлетень для внутрішньо переміщених осіб

Дата: 10.04.2024 14:20
Кількість переглядів: 26

Фото без опису

Стратегічні рішення

Понад 2,4 тисячі охочих приєднатися до кадрового резерву держслужбовців для роботи на деокупованих територіях

Кандидати віддають перевагу майбутній роботі у Криму, на Донеччині та в Запорізькій області. Серед запропонованих напрямів роботи найчастіше обирають адміністративне керівництво, державний нагляд і контроль, адміністрування і надання публічних послуг, запобігання корупції, управління персоналом.

Джерело

Стартував курс для людей, які бачать себе в ролі управлінців на деокупованих територіях після їх звільнення

Reintegration Management Program (Реінтегрейшн менеджмент програм) спрямована на вирішення проблеми нестачі кваліфікованих управлінців на деокупованих територіях у період переходу від окупації до реінтеграції та реконструкції. Прийом документів тривав до 1 квітня 2024 року. Початок самої програми заплановано на 12 квітня 2024 року.

Джерело

Евакуація

Триває робота з повернення дітей із тимчасово окупованої території (ТОТ)

Завдяки спільним зусиллям благодійної організації Save Ukraine (Сейв Юкрейн), органів опіки та піклування, а також служби у справах дітей з окупації повернули двох хлопчиків та дівчинку віком від 11 до 17 років. Ще дев’ятьох дітей вдалося повернути завдяки співпраці української влади та Держави Катар.

Джерело

Через безпекову ситуацію здійснюється евакуація з Сумської, Донецької, Харківської областей

На Сумщині планується евакуювати 54 дитини з трьох населених пунктів Шосткинського району до різних областей, які висловили готовність їх прийняти. Ще 161 дитину евакуюють з окремих населених пунктів Куп’янського району. З окремих населених пунктів Донецької області до Рівненської області планується евакуювати 28 дітей з їхніми батьками або іншими законними представниками. Рейси потягів здійснюватимуться раз на 8 днів.

Для евакуйованого населення передбачена фінансова допомога. Для того щоб підготуватись до евакуації, скористайтеся порадами від Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України (Мінреінтеграції). Евакуація здійснюється безкоштовно. Про бажання евакуюватися можна повідомити на гарячу лінію Мінреінтеграції 15 48 або ж написати у месенджери Вотсап/Телеграм/Вайбер на номер: (096) 078 84 33.

Джерело

Соціальні виплати та допомога, пенсії

Внутрішні переселенці можуть отримати субсидію

Внутрішньо переміщені особи (ВПО), які не зареєстровані, але фактично проживають у квартирі чи будинку, мають право на субсидію. Для цього не потрібно мати договір оренди. Щоб отримувати допомогу, до заяви треба додати довідку про взяття на облік ВПО. Інфографіка про порядок отримання субсидії за посиланням.

Джерело

Куди подати заяву про отримання допомоги для ВПО?

Для отримання довідки про взяття на облік та отримання допомоги на проживання ВПО можна звернутися до органів соціального захисту населення, центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) вашого району. Міністерство соціальної політики України (Мінсоцполітики) опублікувало перелік громад, у яких такі послуги можна отримати тільки у ЦНАП.

Варто звернути увагу на те, що у ЦНАПах або органах соцзахисту можуть відмовитися приймати заяви або повідомити про потребу звернення до іншого органу. Існують приклади, коли в різних районах одного міста довідки ВПО видає одночасно і орган соціального захисту населення, і ЦНАП, або тільки ЦНАП, або тільки орган соцзахисту. Детальніше про такі випадки за посиланням. Якщо ви зіткнулися з цими відмовами, звертаєтеся на гарячі лінії.

Джерело

Уряд уточнив перелік категорій ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання

Відповідно до Постанови виплати на проживання ще пів року отримуватимуть:

  • особи з тяжкими формами захворювання, яким не встановлено інвалідність (та родини, в яких такі особи проживають);
  • діти, які влаштовані в сім’ї патронатного вихователя;
  • патронатні вихователі;
  • діти, тимчасово влаштовані в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу.

Також додані інші категорії ВПО, які зможуть отримати допомогу за заявним принципом, якщо середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача в сім’ї менше 9444 гривень.

Джерело

Освіта

Чому у 2023 році спостерігалася мінімальна кількість абітурієнтів із ТОТ?

Під час проведення Офісом Омбудсмена моніторингових візитів до освітніх центрів «Крим-Україна» і «Донбас-Україна» з’ясувалося, що протягом вступної кампанії 2023 року до них або взагалі не вступило жодного абітурієнта з ТОТ, або їхня кількість була мінімальною. Така ситуація пояснюється недостатньою поінформованістю про можливості та переваги вступу через освітні центри, складнощами у виїзді з ТОТ і відсутністю гарантій щодо вступу на бюджетну форму навчання. Моніторинги вже відбулися у Києві, Хмельницькому, Рівному, Луцьку та продовжаться в інших містах. До моніторингу також долучаються експертки «ГРУПИ ВПЛИВУ».

Джерело

Житло

У межах робочих нарад обговорюються практики забезпечення житлом ВПО

Обговорення відбуваються під головуванням Віцепрем’єр-міністерки України — міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук. Мета розпочатої роботи — напрацювати заходи із комплексного розв’язання житлового питання ВПО. Окрім організацій громадянського суспільства, представників/ць інших міністерств, до робочої групи також долучився Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву (Держмолодьжитло), який готовий узяти участь у розробленні й реалізації стратегії забезпечення житлом переміщених осіб як категорії, що найбільше зазнала руйнівного впливу воєнних дій.

Джерело

За два роки переселенці отримали 667 іпотечних кредитів під 3 % на загальну суму понад 934,4 мільйони гривень

Середня вартість житла, згідно з договором купівлі-продажу, — 1,6 мільйони гривень. Середня площа квартири, яку сім’ї купують у кредит, — 57,63 квадратних метри. Усереднена родина щомісяця сплачує за таким кредитом (тіло і відсотки) близько 9 тисяч гривень. Це співставно або й дешевше за орендну плату в столиці та більшості великих міст. Невдовзі відновиться проведення відборів уже у межах другого етапу програми іпотечного пільгового кредитування ВПО за кошти гранту Уряду KfW Німеччини, наданого через банк (Кредитна установа для відбудови).

Джерело

Зайнятість і підтримка бізнесу

Позитивний досвід Миколаївщини із працевлаштування ВПО

У рамках проєкту «WE ACT II: Діємо задля жінок та їхніх можливостей» відбулися навчання 150 жінок вразливих категорій. Проєкт передбачає відкриття жіночих центрів працевлаштування, забезпечення професійного навчання жінок із малозахищених категорій населення, серед яких жінки ВПО. У рамках іншого проєкту «Підтримка захисту, відновлення та відновлення засобів до існування незахищених верств населення» ще 200 переселенців отримають допомогу щодо працевлаштування, навчання та перенавчання.

Джерело

Уряд пролонгував кредити релокованим підприємствам

Можливість пролонгувати кредити надається підприємствам, виробничі потужності яких станом на 24 лютого 2022 року були на територіях:

  • активних бойових дій (для яких не визначена дата завершення бойових дій);
  • територіях активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси (для яких не визначена дата завершення бойових дій);
  • тимчасово окупованих Російською Федерацією (РФ) (для яких не визначена дата завершення тимчасової окупації).

У Постанові визначено термін пролонгації кредитів — не пізніше ніж до 31 грудня 2025 року.

Джерело

Відновлення

Міжнародний Реєстр збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України, буде відкрито для прийому заяв на початку квітня

Реєстр почне прийом заяв на компенсації для постраждалих від збройної агресії РФ. Подати заяву до Реєстру можна буде через «Дію». На першому етапі, який розпочнеться у квітні цього року, можна буде сформувати заявки про пошкоджене або зруйноване житлове нерухоме майно за наявності Акта про обстеження від місцевої влади. З часом планується уможливити подання заяв до Реєстру збитків навіть за умови, якщо людина не зверталася до місцевої влади.

Джерело

Житлові сертифікати на купівлю нового житла замість знищеного отримали вже 4,5 тисячі українців

Третина власників житлових сертифікатів вже придбала нові оселі загальною вартістю у понад 3 мільярди гривень. Загальна сума гарантованої державою компенсації — майже 8 мільярдів гривень. Ще понад 43 тисячі українців отримали гроші на ремонт пошкоджених унаслідок війни домівок у рамках державної допомоги на ремонти — «єВідновлення». Виплачено більш ніж 4 мільярди гривень.

Джерело

Різне корисне

Оновлено актуальний перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ

Наказом Мінреінтеграції від 8 березня 2024 року № 65 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ.

Джерело

Моніторингова місія ООН з прав людини презентувала нову доповідь про ситуацію з правами людини на території України, окупованої РФ, та її наслідки

У звіті зібрані дані про поводження з військовополоненими, насильство щодо мирних жителів на ТОТ України. Відповідно до звіту за три місяці, з 1 грудня 2023 року по 29 лютого 2024 року, через пов’язане з конфліктом насилля загинуло 429 мирних жителів і поранено 1374.

Джерело

Аналітичні й інформаційні матеріали

Аналітика: Чи можуть відмовити в отриманні послуг ВПО у період оформлення паспортних документів?

Аналітика: Яка адреса покинутого місця проживання має визначатись у разі повторного переміщення?

Стаття: Якими термінами не варто називати людей з інвалідністю?

Стаття: Як правильно підбирати контрастні кольори для інформації на зображеннях?

Стаття: В чому різниця між цифровою й інформаційною доступністю?

Посібник для консультантів (-ок) гарячих ліній з питань внутрішньо переміщених осіб

Законопроєкти тижня

#ЗаконодавчаІніціатива № 11085 щодо розширення переліку категорій осіб, які мають право на отримання компенсації за пошкоджене майно

#ЗаконодавчаІніціатива № 11070 щодо встановлення пільгових умов орендної плати для орендарів, які перебувають на територіях, що зазнали впливу внаслідок російської агресії, а також тих, хто був вимушено переміщений

#ЗаконодавчаІніціатива № 11064 щодо створення правових передумов для відновлення та забезпечення функціонування органів державної влади в АР Крим та місті Севастополі

#ЗаконодавчаІніціатива № 11112 щодо забезпечення реалізації права ВПО на житло та права дітей з числа ВПО на виплату допомоги на проживання

Подкасти

«Впливовий подкаст»: Вадим Васютинський про психологію мас, слабкість стереотипів та подолання травми війни

Заходи

14 березня 2024 року команда Громадського холдингу «ГРУПА ВПЛИВУ» провела вебінар на тему «Ефективна комунікація — ефективна допомога. Як місцевим громадам покращити інформування ВПО в інтернеті й соцмережах».

Вебінар об’єднав майже 600 учасників та учасниць, які представляють органи влади та займаються інформуванням ВПО.

Джерело

27 березня 2024 року команда Громадського холдингу «ГРУПА ВПЛИВУ» провела круглий стіл «Підтримка гарячих ліній для внутрішньо переміщених та інших осіб, які постраждали від війни»

На заході разом із представниками/цями Мінреінтеграції, Координаційного центру з надання правничої допомоги, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Київського центру по роботі з втратою, а також гарячих ліній громадських організацій, були обговорені основні виклики, здобутки та перспективи розвитку гарячих ліній в Україні.

Джерело

Марія Красненко взяла участь у круглому столі «Відшкодування збитків, втрат та травм, спричинених агресією Російської Федерації проти України» організованого Офісом Ради Європи в Україні, МОМ та USAID (Юсейд), що пройшов у Варшаві 18–19 березня.

Під час круглого столу обговорювали шляхи ефективного впровадження рекомендацій, що сприятимуть вдосконаленню системи чинних і майбутніх заходів правового захисту й репарацій за агресію проти України.

Джерело

26 березня пройшов круглий стіл на тему «Цифровізація державних послуг: сприяння доступу для постраждалих від конфлікту громад та вразливих груп в Україні».

Марія Красненко в своєму виступі поділилась баченням того, на що потрібно звертати увагу при цифровізації послуг. Захід був організований благодійним фондом «Право на захист» за підтримки Європейського Союзу та в партнерстві з Українська Гельсінська спілка з прав людини — УГСПЛ.

Джерело

Цей інформаційний продукт створений ГО «Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ» за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та британської допомоги (UK aid) від Уряду Великої Британії. Будь-які думки, висловлені в цьому бюлетені, належать авторам і не обов’язково відображають погляди USAID  чи Уряду Сполучених Штатів та Уряду Великої Британії.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь