Терешківська громада

Полтавський район Полтавська область

Втрата захисника-годувальника: як оформити пенсію родинам?

Дата: 27.09.2023 14:55
Кількість переглядів: 50

Фото без опису

 

     Повномасштабна війна росії проти України продовжує безжально виривати з життя найкращих захисників і захисниць нашого народу – батьків і матерів, синів і дочок, онуків і дідусів…. Аби підтримати фінансово родини цих людей, у державі передбачена пенсія у зв’язку з втратою годувальника – грошова виплата сім’ям загиблих чи померлих при виконанні обов’язків військовослужбовців. Якими є умови для призначення такої пенсії?

     Українське законодавство у сфері пенсійного забезпечення регулярно трансформується. Особливо це стосується питань призначення військової пенсії. У 2022 році до статей 30, 36, 37, та 41 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» були внесені зміни, що відображають реалії повномасштабного вторгнення. Тож зміст законодавства був актуалізований потрібними формулюваннями і умови призначення пенсії в разі втрати годувальника зазнали змін.

     Отже, в цілому військова пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається в розмірі від 30% до 70% сум його грошового забезпечення. Тобто, розмір зарплати військового стає визначальним фактором. А конкретний розмір пенсії залежить від причини смерті годувальника.

     Якщо годувальник помер (загинув) при виконанні обов’язків військової служби, пенсія призначається в таких розмірах:

  • 70% його грошового забезпечення батькам (одному з батьків), дружині (чоловікові), іншому непрацездатному члену сім’ї загиблого (померлого) годувальника, якщо право на пенсію має один непрацездатний член сім’ї (але не менше ніж 7800 грн) ;
  • по 50% на кожну дитину, якщо в сім'ї двоє та більше дітей (але не менше 6100 грн).

     Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається кожному непрацездатному члену сім’ї загиблого, який має право на таку виплату.

     Йдеться, зокрема, про родини осіб, які брали безпосередню участь в АТО або в заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України. Причому норма стосується не лише захисників і захисниць, які загинули в бою, а й тих, хто зник безвісти, а також тих, хто помер внаслідок поранення, каліцтва, контузії або захворювання, пов’язаних з безпосередньою участю в бойових діях.

     Хто може розраховувати на пенсію у зв’язку з втратою годувальника?

     Якщо військовослужбовець загинув при виконанні службових обов’язків (захисті Батьківщини), право на пенсію по втраті годувальника мають батьки та дружина (чоловік) не раніше, ніж за 5 років до досягнення віку, який дає право на призначення пенсії за віком, встановленого ч. 1 ст. 26 Закону № 1058, тобто в 55 років, незалежно від тривалості страхового стажу.

     Також зазначена категорія утриманців має право на призначення пенсії в разі втрати годувальника, якщо вони є особами з інвалідністю або мають право на:

  • пенсію незалежно від віку відповідно до ч. 3 ст. 114 Закону № 1058;
  • дострокову пенсію за віком;
  • пенсію за віком на пільгових умовах;
  • пенсію зі зменшенням пенсійного віку відповідно до закону.

     Заява про призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника подається членом сім’ї військовослужбовця, якому на дату смерті не було призначено пенсію, до органів, що призначають пенсії, через уповноважений орган (структурний підрозділ), в якому військовослужбовець проходив службу (наприклад, районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання).

                                                                                      Головне управління Пенсійного фонду

                                                                                      України в Полтавській області

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь