Терешківська громада

Полтавський район Полтавська область

Роз'яснення щодо відключень електроенергії від АТ "Полтаваобленерго"

Дата: 18.07.2024 09:40
Кількість переглядів: 72

Фото без опису

 

На даний час в країні діють нормативні документи, які регламентують порядок відключення споживачів в умовах дефіциту потужності в Об’єднаній енергетичній системі України. У зв’язку з цим, додатково інформуємо, що відключення здійснюються згідно з «Інструкцією про складання і застосування графіків погодинного відключення електроенергії, що затверджена Наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15.10.2015 № 654 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 28 січня 2016 р. за № 153/28283». Вона передбачає застосування графіків погодинних відключень (ГПВ), які містять 6 черг з переліком населених пунктів та адрес. 

Також відключення здійснюється відповідно до «Інструкції про складання і застосування графіків обмеження та аварійного відключення споживачів, а також протиаварійних систем зниження електроспоживання», що затверджена Наказом Міністерства палива та енергетики України від 23.11.2006 р. № 456 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 19.02.2007 р. за № 151/13418.

ГАВ – графік аварійних відключень електроенергії, застосовується у разі виникнення гострого дефіциту потужності та електроенергії в енергосистемі України у зв’язку з аварійною ситуацією.

СГАВ – спеціальний графік аварійних відключень, - комплекс заходів, спрямованих на розвантаження енергосистеми у значних обсягах, які реалізуються відключенням ліній 35-150 кВ, а також трансформаторів та секцій шин на підстанціях 35-150 кВ. Вводиться та відміняється без попередження.

АЧР – автоматичне частотне розвантаження, це вимкнення частини споживачів у разі зниження частоти в електромережі нижче допустимого рівня.   

Спеціальна автоматика відключення навантаження (САВН) - застосовується диспетчером НЕК «Укренерго» з метою запобігання порушенню режиму роботи ОЕС України чи її окремих енергорайонів.

Графіки обмеження споживання електричної потужності (ГОП) застосовуються у разі виникнення загрози порушення балансу між виробництвом і споживанням електричної потужності та її дефіциту в ОЕС України або в її окремих частинах.

За розпорядженням диспетчера НЕК «Укренерго», застосування цих графіків може змінюватися протягом дня. На їх введення оператор системи розподілу – обленерго має обмежену кількість часу.

Наприклад – час на реалізацію ГАВ не повинен перевищувати 15 хвилин, а час на введення СГАВ – 3 хвилини.

Наголошуємо, завчасно повідомити споживачів про введення та тривалість ГАВ та СГАВ – неможливо.

16 липня оператор системи розподілу – обленерго, отримало команду на застосування чотирьох черг графіків погодинних відключень, введених в дію на виконання розпорядження НЕК «Укренерго». Підприємство було вимушене на виконання додаткових команд від НЕК «Укренерго» застосувати й інші види відключень. Так, за розпорядженням НЕК «Укренерго», починаючи з 9:02 в області застосовано графік аварійних відключень в обсязі 3 черг. О 9:58 в області додатково за розпорядженням НЕК «Укренерго» застосовано ще 2 черги графіка аварійних відключень, а з 10:14 за розпорядженням НЕК «Укренерго» було застосовано графік аварійних відключень в обсязі10 черг.

Окрім того, знову ж таки, за розпорядженнями НЕК «Укренерго», 16.07.2024 р. з 14:12 у Полтавській області було застосовано одну чергу СГАВ, з 17:50 було застосовано додаткову другу, а о 18:50третю чергу СГАВ.

Таким чином, було вимкнено всі десять черг графіків аварійних відключень та всі три черги спеціальних графіків аварійних відключень. Тому 16 липня було відключено електропостачання близько 70 % споживачів області.

АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» просить з розумінням поставитися до ситуації, що склалася в енергетичній системі України.

Розуміючи непросту ситуацію з електропостачанням, АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО», тимчасово для стабілізації застосування заходів із відключення споживачів електроенергії, забезпечить оперативний зв'язок за 28 додатковими номерами. Найближчим часом ознайомитися з ними можна буде на офіційному сайті АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО».

Звертаємо увагу, що повну та актуальну інформацію про введення заходів аварійного розвантаження споживачам необхідно отримувати виключно із офіційних джерел, а саме

із офіційного сайту АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» за посиланням: https://www.poe.pl.ua/#,

на офіційному каналі у Теlegram за посиланням: https://t.me/poltavaOE 

та у Facebook, за посиланням: https://www.facebook.com/atpoltavaoblenergo/

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь