Терешківська громада

Полтавський район Полтавська область

В Україні остаточно заборонили тонкі поліетиленові пакети

Дата: 15.02.2023 10:00
Кількість переглядів: 142

Фото без опису

 

     1 січня 2023 року у повному обсязі набув чинності Закон України «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» від 01.06.2021 № 1489-ІХ, що запроваджує механізми стимулювання розвитку виробництва біорозчинних пластикових пакетів та забороняє розповсюджувати тонкі й надтонкі поліетиленові пакети (так звані "маєчки" та інші маленькі) товщиною до 50 мкм. Ці пакети заборонені навіть у якості первинного пакування для сипучих продуктів, риби та м’яса на платній основі.

     Тонкі і надтонкі поліетиленові пакети мають зникнути з магазинів, супермаркетів, ринків, закладів харчування та надання послуг. Їх мають замінити біорозкладні пакети, що відповідають європейським стандартам та мають спеціальне маркування і які можна викидати із органічними відходами у спеціальні контейнери для органіки.

     Дозволеними залишаються товсті поліетиленові пакети – ті, що зазвичай можна знайти в прикасових зонах супермаркетів, та аналогічні за товщиною. Їх продаватимуть за гроші.

     Відповідальність за розповсюдження надтонких пакетів несуть продавці і власники торгових точок. Покупці, зауваживши порушення, можуть нагадувати їм про відповідальність і покарання.

     Адміністративно-господарські санкції (штрафи) за порушення законодавства становлять:

за перше порушення — у розмірі від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, (від 8500-17000 грн.), за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення — у розмірі від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17000 до 34000 грн.), за безоплатне розповсюдження пластикових пакетів - у розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення — у розмірі від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

     Контролюватиме дотримання законодавства у цій сфері Держпродспоживслужба.

     Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до фахівців Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40 або за телефоном (0532) 56-02-88.

     Також функціонує єдиний телефонний номер системи правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).

     Крім того, отримати правову допомогу можна дистанційно:

     скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR, або завантажити мобільний застосунок «Твоє право», перейшовши за посиланням https://bit.ly/3iorbkE;

     у месенджерах Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html та Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html;

     у кабінеті клієнта на сайті системи БПД https://cabinet.legalaid.gov.ua/;

     правові консультації також можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid, що розміщена за адресою www.wiki.legalaid.gov.ua.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь