Терешківська громада

Полтавський район Полтавська область

Керівник КП «ЖЕО» Терешківської сільської ради про послуги, які надає населенню підприємство

Дата: 20.12.2023 15:12
Кількість переглядів: 946

Фото без опису

 

     Останнім часом у мешканців нашої громади виникає чимало запитань щодо послуг, котрі надає  комунальне підприємство  «ЖЕО» Терешківської сільської ради. Начальник КП «ЖЕО» Олександр Макаренко дав відповіді та прокоментував найпоширеніші з них.

     Які послуги надає КП «ЖЕО»?

     На сьогодні підприємство надає мешканцям багатоквартирних будинків послуги з водопостачання та водовідведення, управління будинками – утримання багатоквартирних будинків співвласників. А усім мешканцям громади, відповідно до Публічного договору про надання послуг з вивезення твердих побутових відходів, - послугу з вивезення ТПВ.

     У 2018 році КП «ЖЕО» було визнано надавачем послуги з управління будинками  на  зборах мешканців. Але з переліку 14 послуг мешканці обрали лише 7 основних (технічне обслуговування мереж водопостачання, водовідведення та ливнівок, часткове прибирання прибудинкової території в літній та зимовий періоди, обслуговування димових та вентиляційних каналів дератизація, дезінсекція, придбання електричної енергії для освітлення місць загального користування),  всі інші були виключені.

Слід наголосити, що  ті послуги, які не входять до переліку обраних мешканцями, теж надзвичайно важливі!

     Ненадання їх спеціалістами може нести загрози здоров’ю та життю мешканців будинків. Зокрема, йдеться про аварійне та технічне обслуговування інших інженерних систем, поточний ремонт будівель і внутрішньобудинкових систем водопостачання, водовідведення, газопостачання, зливової каналізації та ін., повноцінне прибирання прибудинкової території та приміщень загального користування, прибирання та вивезення снігу, посипання прибудинкової території протиожеледними сумішами, дератизація, дезінсекція й т.д.

     Наприклад, щодо технічного обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж, яке викликає чимало нарікань та непорозумінь з боку мешканців багатоквартирних будинків. Згідно з чинним законодавством, АТ «Полтавагаз» вимагає перевірки цих мереж, в іншому випадку будинок просто можуть відключити від газопостачання. Вже був випадок, коли мешканці буд.№5 по вулиці Шевченка в Терешках в опалювальний сезон залишилися без газу на кілька днів внаслідок призупинення послуги. Газова труба, яка підходить до багатоквартирного будинку, - власність АТ «Полтавагаз», але труби, які  і в будинку – власність співмешканців цього будинку. Відповідно, сплачувати за обслуговування цієї частини  повинні самі мешканці. Тому й виходить, що рахунок за обслуговування труби в будинку АТ «Полтавагаз» виставляє КП «ЖЕО» як утримувачу будинку, а КП «ЖЕО» відповідно виставляє рахунки співвласникам багатоквартирного будинку, тобто мешканцям.

      Наголошую: КП «ЖЕО» на цьому нічого не заробляє!  

     Така ж сама ситуація й з водопостачанням. Зона відповідальності КП «ЖЕО» - обслуговування мереж водопостачання до будинку, а вже в будинку –  самих мешканців.

     Щоб отримувати всі послуги в повному об’ємі, необхідно сплачувати за них. Щороку КП «ЖЕО» запрошує мешканців переглянути та розширити затверджені ще в 2018 році послуги, які надає підприємство, але мешканці вперто ігнорують це питання, натомість лише вимагаючи виконання послуг, не передбачених в угоді. Згідно ж з чинним законодавством, якщо мешканці не приймають новий бюджет калькуляції на послуги (а в 2018 році в калькуляцію закладена мінімальна зарплата близько 3 тисяч гривень, тоді як в 2023 вона вже сягнула 6 700 грн, а в наступному році планується подальше її підвищення), КП «ЖЕО» має право надавати послуги в межах сум затвердженого 5 років тому кошторису. Якщо прорахувати, виходить така картина: 41 тисяча 500 м2 – загальна площа усіх багатоквартирних будинків; квартплата в середньому – по 2 грн 50 коп за м2, відповідно до розрахунків КП «ЖЕО» - 103 тисячі грн разом із податками (а це 50 % від суми) за обслуговування багатоквартирних будинків. Окрім того, значна частина мешканців багатоквартирних будинків ще й не сплачують вчасно за послуги, таких близько 20 %. Тобто КП «ЖЕО» фактично може надати послуг мешканцям лище на 50 тисяч гривень.

     Звідси ж і відповідь на питання: чому так мало двірників?

     Відповідно до розрахунків, КП «ЖЕО» може платити зарплату лише двом двірникам – по одному в селах Копили та Терешки. На наступний рік може виникнути ще гірша ситуація й двірники будуть працювати лише на 0,75 % ставки, бо мінімальна заробітна плата зросте до показника 8тис.грн.

     Щодо тарифів на послуги з водопостачання, водовідведення та вивезення ТПВ

     Тарифи з водопостачання, водовідведення та вивезення ТПВ  регулюються та затверджуються органами місцевого самоврядування, відповідно до Постанови №869 Кабінету Міністрів України. Згідно з відповідними змінами в законах, послуга розділена на дві частини – абонентську плату (включає регулярну перевірку пломб на лічильнику, послуги звірки показників, послуги інформування абонентів та плата за роботу контролерів) та сплата за саме постачання води (сюди входять всі інші витрати).

       Згідно з рішенням Виконавчого комітету Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області № 12 «Про тарифи на водопостачання та водовідведення та відшкодування різниці між встановленим розміром та економічно обґрунтованими витратами на їх виробництво» та № 13 «Про затвердження єдиного тарифу на послуги з вивезення твердих побутових відходів на території населених пунктів Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області на 2022 – 2023 роки» від 17 лютого 2023 року затверджено тарифи, які вступили в дію з 01 березня 2023 року.

        На послуги з водопостачання та водовідведення:

     - для населення залишено тариф:

  • водопостачання – 13 грн. / м. куб. в т.ч. ПДВ
  • водовідведення – 19 грн. / м. куб. в т.ч. ПДВ
  • загальна вартість, що підлягає сплаті населенням – 32 грн. / м. куб.

     Тоді як економічно обґрунтовані витрати складають:

                                                                Водопостачання – 29,80 грн./ м³ в т. ч. ПДВ

                                                                Водовідведення – 60,22 грн./ м³ в т. ч. ПДВ

     - для юридичних осіб:

  • водопостачання – 27,16 грн./м. куб. в т.ч. ПДВ
  • водовідведення – 50,65 грн./м. куб. в т.ч. ПДВ
  • загальна вартість – 77,81 грн. / м. куб.

     На послуги з вивезення ТПВ:

    - Тариф для населення, що підлягає сплаті населенням – 18,00 грн. з одного мешканця.

     Економічно обґрунтовані витрати – 31,15 грн. з одного мешканця. Тобто, більше 13 гривень компенсується з місцевого бюджету.

    -Тариф на послуги з вивезення ТПВ для юридичних осіб – 237,78 грн. за 1 м3 .

     Тарифи у період воєнного стану не змінювалися й змінюватися не будуть!

     Норма споживання послуги вивезення ТПВ на 1 людину в рік – від 1,4 до 1,6 м 3 сміття (в залежності від того багатоквартирний будинок чи приватний). Вивезення сміття понад норму, негабаритного сміття – замовляються та сплачуються окремо!

! Варто зауважити, що відшкодування різниці між встановленим розміром та економічно обґрунтованими витратами здійснюється з місцевого бюджету!

     Повірка лічильників води

     Всі прилади  обліку води повинні своєчасно, з урахуванням установлених міжповірочних інтервалів (тобто певного інтервалу часу між двома послідовними періодичними повірками) мають проходити повірку.

     Для усіх лічильників води установлено міжповірочний інтервал 4 роки (наказ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 13.10.2016 № 1747 «Про затвердження міжповірочних інтервалів законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, за категоріями», зареєстрований у Мін’юсті 01.11.2016 за №1417/29547). Через 12 років експлуатації лічильник потребує заміни.

     Виконання норм чинного законодавства – обов’язкове, в іншому випадку як підприємств, так і його керівника чекають серйозні штрафи.

     КП «ЖЕО» не може бути заявником цієї послуги. Лічильник води в квартирі – це приватна власність. Існує ще  комерційний облік – це загальнобудинковий лічильник, який має включатися в абонентську плату (на обслуговуванні в КП «ЖЕО» таких лічильників немає).

     Сплата за опломбування лічильників теж не повинна входити в тариф. Держпродспоживслужба в результаті перевірки КП «ЖЕО» в 2021 – 2022 роках зробила зауваження підприємству щодо включення вартості опломбування лічильників у тариф.

     Ініціювати повірку та, відповідно, сплачувати за неї й опломбування лічильника повинен власник, КП «ЖЕО» просто не має права цього робити безкоштовно (невиконня цієї вимоги тягне за собою штрафні санкції для підприємства). Якщо ж це перевірка з ініціативи КП «ЖЕО», яка здійснюється раз на рік, і є потреба в заміні опломбування лічильника, то й виконання робіт відбудеться за рахунок підприємства.  

      Звичайно ж ситуації бувають різні, при потребі й наявності заяви на керівника КП «ЖЕО» від мешканців,  можливі відстрочки виконання повірок. Але це скоріше винятки.

Аварійне обслуговування мереж  водопостачання та водовідведення – послуги, які не враховані в тариф, але КП «ЖЕО» їх надає

     Собівартість робіт з ліквідації аварій в мережах водопостачання та водовідведення в багатоквартирних будинках в 2022 році склала 160 тисяч гривень, а нараховано було лише 103 тисячі гривень. Різницю допомагає перекривати місцеве самоврядування з бюджету сільської ради.

Чому мешканці деяких будинків отримують в платіжках дорахування за освітлення в місцях загального користування?

     У межах кошторису деякі будинки вклалися в ліміт (замінені в під’їздах лампочки на енергозберігаючі,  можливо мешканці  економили), а були й такі, що не вклалися – будинки № 3 та 6 по вулиці Шевченка в Терешках. Мешканцям цих будинків, щоб не відключати освітлення в місцях загального користування, довелося примусово дорахувати оплату за освітлення.

     Щодо заміни електричних лічильників: вони підлягають заміні раз в 6 років. КП «ЖЕО» замінює планово по 3 лічильники щороку. Затрати на ці роботи мешканці багатоквартирних будинків не оплачують. Окрім цього,  кожному будинку щороку на суму 5 тисяч гривень ми намагаємось допомогти та виконати якісь послуги. Наприклад, виконати очищення димових та вентиляційних каналів. Сума, яку сплачують мешканці будинку за цю послугу складає 168 гривень в місяць, а собівартість даної послуги на один будинок складає 11тис.грн. Зрозуміло, що виконати повністю роботи  за такі копійки  просто неможливо. Це 20 годин роботи одного працівника на місяць. Чи зможе він пройти та прочистити 280 шахт в одному будинку? А відповідно до вимог техніки безпеки, такі роботи  має виконувати бригада з 3-х працівників.

     На сьогодні маємо звернення від мешканців будинків на виконання таких робіт. Тому пропонуємо мешканцям виконувати ці роботи відповідно до Програми підтримки житлового фонду, яка багато років діє в громаді  та передбачає фінансування робіт 50 на 50, тобто з місцевого бюджету виділяються кошти на закупівлю матеріалів, а самі роботи оплачують мешканці. Жителі деяких багатоквартирних будинків у нашій громаді вже успішно скористалися Програмою, здійснивши ремонти водопровідної системи, дахів.     

Мешканці багатоквартирних будинків ігнорують перегляд переліку послуг, які надає КП «ЖЕО»

     Щороку я особисто, як керівник КП «ЖЕО», ініціюю зустрічі з ініціативними групами мешканців з кожного багатоквартирного будинку з пропозицією переглянути перелік послуг та внесенням змін до кошторису. На жаль, мешканці будинків ігнорують мої пропозиції, не бажаючи брати участь у вирішенні питань щодо управління своїми будинками. Неодноразово нами піднімалося й питання про створення ОСББ чи ФОП, які б займалися утриманням багатоквартирних будинків. На превеликий жаль, зацікавленості мешканців у цьому питанні теж немає. Тому й виходить, що єдине, що можуть більшість мешканців багатоквартирних будинків – це висувати вимоги КП «ЖЕО» та голові громади, абсолютно не розібравшись у питаннях життєзабезпечення своїх будинків, співвласниками яких є кожен з них.

     Час зрозуміти, що за якісні послуги необхідно платити!

     

     Для тих, хто має низькі  доходи, в Україні діє гнучка система надання пільг та субсидій на оплату комунальних послуг різним категоріям громадян.

    З питань оформлення субсидій вам нададуть вичерпну відповідь у відділі соціального захисту населення виконавчого комітету Терешківської сільської ради (с.Терешки, вул.Шевченка. 1 А, каб. 101) або в адміністратора відділу організації надання адміністративних послуг у Заворсклянському старостаті (с.Заворскло, вул. Соборна, 9).

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь