Терешківська громада

Полтавський район Полтавська область

Звіт голови громади Віталія Турпітька за 2022 рік

Дата: 05.01.2023 14:48
Кількість переглядів: 134

Фото без опису

                         Шановні мешканці Терешківської територіальної громади!

     Щорічний звіт сільського голови про роботу виконкому, передбачений Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні». Основна увага сфокусована на роботі  органу виконавчої влади і спрямована на розв’ язання проблем соціально-економічного розвитку громади і соціального захисту населення.

     З початком збройної агресії з боку російської федерації та введенням в Україні воєнного стану, органи місцевого самоврядування вимушено перейшли на іншим режим функціонування. Усі ці місяці Виконавчий комітет сільської ради посилено працював над тим, щоб ситуація в громаді залишалася спокійною та стабільною. Звісно ж, воєнний стан вносить свої корективи в усі сфери діяльності, але ми працюємо та намагаємося використовувати всі можливості на користь нашої громади.

        Загалом за звітний період відбулося 7 пленарних засідань сесій сільської ради восьмого скликання, прийнято 356 рішень.

      Відбулося 14 засідань виконавчого комітету Терешківської сільської ради, на яких прийняли 151 рішення.

     За звітний період було зареєстровано 322 звернення громадян (переважно про надання матеріальної допомоги), видано 734  довідки (більшість – про склад сім’ї), зареєстровано 3753 вхідних документи та 2099 – вихідних,

     За вказаний період було вчинено 357  нотаріальних дій, зареєстровано 40 шлюбів, 36 народжень та 172 смерті.

     Сільська рада працює в межах Плану соціально-економічного розвитку Терешківської територіальної громади на 2022 рік, затвердженого 12 сесією 8 скликання від 24.12.2021 року, в межах фінансування, передбаченого кошторисними призначеннями.

     Громада має офіційно зареєстрований Статут

     Впродовж цього року завершилися громадські слухання, обговорення, прийняття та підписання проєктів Меморандуму та Статуту Терешківської сільської територіальної громади.

Статут  Терешківської сільської територіальної громади Полтавського району Полтавської області було затверджено на сесії Терешківської сільської ради та зареєстровано в Північно-Східному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції України.

Фото без опису

З головним документом громади можна ознайомитися в усіх бібліотечних закладах нашої громади.

      Бюджетна політика громади

     Впродовж останніх десяти місяців ми жили за бюджетом війни, що значно ускладнювало, а часом і унеможливлювало, виконання запланованих нами завдань.  У цей час здійснювалося фінансування соціально захищених статей, таких як виплата заробітної плати, підготовка комунальних закладів до опалювального сезону, поточні ремонти аварійних доріг тощо.

      (Видатки сільського бюджету здійснювались відповідно до вимог постанови КМУ від 9 червня 2021 р. № 590).

      Не дивлячись на значне недовиконання бюджету в перші місяці війни, нам вдалося стабілізувати ситуацію, різними шляхами збільшивши кількість зареєстрованих платників податків до бюджету громади. На сьогодні виконання бюджету – 102 відсотки.

      За звітний період до дохідної частини бюджету Терешківської сільської територіальної надійшло 103 260 115  грн. (у 2021 р. аналогічному періоді 93 781 180 грн.), що майже на 10% більше надходжень минулого року.

     Виконання видаткової частини бюджету Терешківської сільської територіальної громади за 11 місяців 2022 року становить 96 708 212 грн. (з урахуванням міжбюджетних трансфертів), в тому числі:

  • на фінансування закладів освіти – 44 821 994 грн.;
  • соціальний захист – 4 924 261 грн.;
  • галузь культури та спорту – 8 252 116 грн.;
  • галузь охорони здоров’я – 7 950 185 грн.;
  • житлово - комунальне господарство – 7 892 758 грн.
  • державне управління – 14 537 248 грн.;
  • міжбюджетні трансферти – 1 789 919 грн.;
  • економічна діяльність – 2 763 668 грн.;
  • інші заходи, пов’язані з економічною діяльністю – 3 776 063 грн.

     Впродовж цього року профінансовано виконання проектно-кошторисної документації низки важливих проектів, реалізація яких на сьогодні відтермінована й буде здійснюватись при можливості:

Зокрема

-виготовлено проектно-кошторисну документацію на будівництво об'єктів житлово-комунального господарства «Нове будівництво каналізаційної насосної станції в с. Копили та напірної каналізаційної магістралі до станції біологічної очистки (СБО) стічних вод в с. Терешки Полтавського району Полтавської області» - 98 230 грн;

-виготовлено проектно-кошторисну документацію на проект «Нове будівництво адміністративної будівлі під Центр надання адміністративних послуг в с. Терешки» - 198 000 грн;

-виготовлено документацію на будівництво Центру безпеки в с. Микільське,  вул. Центральна, 91-Д, - 34 911 грн.

     Добровольче формування громади

      Наша громада найпершою в Полтавській області створила та офіційно зареєструвала добровольче формування. Виявили бажання долучитися до підрозділу сотні мешканців нашої громади. З перших днів війни вони чергували на блокпостах, фактично своїми силами створюючи їх,  патрулювали населені пункти нашої громади під час комендантської години.

     На забезпечення підрозділу усім необхідним було залучено 350 тисяч гривень з фонду соціально-економічного розвитку депутата Верховної ради Дмитра Нальотова. Також для добровольчого формування та подальшого використання в громаді було придбано автопідйомник на базі автомобіля IVECO, висота підйому – 18 метрів, вантажопідйомність – 250 кг. Автопідйомник має чимало корисних функцій для результативного виконання робіт. (вартість – 2 600 000 грн), колісний екскаватор (б/в, 190.000 грн), спостережну відеоапаратуру  (200 000грн)

     Освітня галузь

     У новому навчальному році до навчання офлайн приступило у громаді чотири освітні заклади, в яких наявні укриття. У Терешківському ліцеї облаштували наявне протирадіаційне укриття, де обладнали санвузли, їдальню, медпункт, навчальні класи та забезпечили сховище усім необхідним для перебування в ньому дітей. З інших населених пунктів організовано підвезення учнів, які бажають навчатися офлайн.

Фото без опису

     Фото без опису

      Найпростіші укриття відремонтували також у закладах дошкільної освіти «Барвінок», «Ялинка» та «Волошка», що теж дало можливість садочкам працювати в режимі офлайн. Укриття також відремонтували та забезпечили усім необхідним для комфортного перебування у ньому дітей під час повітряної тривоги. На ремонтні роботи у сховищах витратили понад 600 тисяч гривень з бюджету громади.

Фото без описуФото без опису

     На випадок відключення електропостачання, всі освітні заклади громади забезпечили генераторами.

     Не зважаючи на бюджет війни, вдалося виконати низку робіт в освітніх закладах громади:

- У Головачанському  КЗ ЗСО облаштовано систему протипожежної сигналізації та оповіщення про пожежу у приміщенні навчального корпусу ( 169 157 грн),  здійснено ремонт електромережі в 1 корпусі закладу, виконано реконструкцію мереж теплопостачання приміщень у Головачанському КЗ ЗСО - 97 000 грн., затверджено кошторис на твердопаливну котельню .

-Здійснено реконструкцію мережі внутрішнього електропостачання Вацівської філії І-ІІ ступенів ім. В. Тюріна Терешківського ліцею – 125 918 грн.; реконструкцію системи газопостачання в зв’язку з заміною газовикористовуючого обладнання Вацівської філії І-ІІ ступенів ім. В. Тюріна Терешківського ліцею – 45 572 грн; виготовлено проект реконструкції з облаштуванням санвузла 4 корпусу Вацівської філії І-ІІ ступенів ім. В. Тюріна Терешківського ліцею

-На даний час триває реконструкція мереж теплопостачання із встановленням твердопаливної котельні у Терешківському ліцеї - 5 272 593 грн.

     Вперше в нашій громаді впроваджується шкільний громадський бюджет

     Реалізація та адміністрування впровадження ШГБ в нашій громаді здійснюються за рахунок коштів гранту, який надається в межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE - "Децентралізація для розвитку демократичної освіти" (550 тисяч гривень)  та співфінансування з  бюджету громади на 2022 рік  (230 тисяч гривень), відповідно до Меморандуму про співпрацю. Загальний бюджет конкурсу шкільних громадських проєктів - 780 000 (сімсот вісімдесят тисяч) гривень.  Проєкти-переможці поділяються на великі, їх передбачено 3, та  малі – 6. Максимальна вартість кожного великого Проєкту - 150 000 (сто п’ятдесят тисяч)  гривень; кожного малого Проєкту - 55 000 (п’ятдесят п’ять тисяч гривень).

         У категорії «Великі проєкти» вартістю 150 тисяч гривень кожен переможцями стали:

-«Сучасний волейбольний майданчик біля зони відпочинку в с. Зінці»;

- «Освітній простір «SpaceHab»» (Терешківський ліцей);

- «Радіоклас «Ваці FM»» (Вацівська філія І – ІІ ступенів імені Володі Тюріна Терешківського ліцею).

        Переможці у категорії «Малі проекти» (до 55 тисяч гривень): «Облаштування сучасної рекреаційної зони "Планета Kids"», «Сучасний простір для заняття спортом на подвір'ї ліцею», «Компостування - запорука чистого повітря!»,    «Шкільне подвір’я – зона комфорту», « Розумна альтанка на подвір’ї Вацівської філії», « Освітній простір для дошкільнят у ЗДО «Барвінок».

Фото без опису

Географія проєкту охоплює 3 регіони – Полтавщину, Одещину та Івано-Франківщину.

     Станом на сьогодні триває реалізація проектів-переможців – ведуться ремонтні роботи, здійснюється закупівля  обладнання.

     Соціальний захист населення

     За звітний період відділом соціального захисту населення виконавчого комітету  Терешківської сільської ради у співпраці з Управлінням соціального захисту населення Полтавської РВА активно велася робота з оформлення пільг та субсидій, оформлення посвідчень. Зокрема сформовано та передано в електронному вигляді  421 заяву на соціальну допомогу, 138 заяв  – на  пільги, 187 заяву  – на субсидії; у паперовому вигляді прийнято та передано до Управління 240 заяв, подовжено та видано 112 посвідчення багатодітної родини; складено 74 акти обстеження  соціально-побутових умов; сформовано та передано 57 заяв на отримання технічних засобів реабілітації.

     За звітний період було видано 1719 довідок ВПО через програмний комплекс «Соціальна громада», 993 – через Полтавське районне управління соціального захисту,  прийнято 1271  заяву на допомогу на проживання для ВПО.

     Дві особи було влаштовано до інтернату психоневрологічного напрямку.          7 особам, які надають соціальні послуги особам поважного віку, котрі не здатні до самообслуговування та потребують сторонньої допомоги, здійснюється виплата грошової компенсації .

      Забезпечено ліками на суму 28 500 грн восьмеро осіб з числа громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, п’ять чорнобильців скористалися послугою з зубопротезування, на суму 12 500 грн.

     Забезпечено пільговим перевезенням 647 мешканців нашої громади, 7 перевізників, які здійснюють пільгові перевезення, отримують відшкодування з бюджету сільської ради, відповідно до укладених угод.

     На отримання одноразової допомоги «Мати-героїня» прийнято  заяви від двох осіб, сформовано та передано на нагородження – 2 осіб.

     З 1 грудня відділом соціального захисту розпочато співпрацю з ГУ Пенсійного фонду щодо оформлення субсидій та пільг.

     За звітний період надано матеріальних допомог 548 мешканцям громади на суму 544 000 грн.

     Обсяги виділених коштів на 2021 рік (станом на 01.12.2021 р.) на соціальний захист населення у розрізі бюджетних програм:

     Надання пільг окремим категоріям громадян з оплати послуг зв'язку -        15 000,00

     Компенсаційні виплати на пільговий проїзд автомобільним транспортом

окремим категоріям громадян       - 950 000,00

     Компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян на

залізничному транспорті       - 50 000,00

     Пільгове медичне обслуговування осіб, які постраждали внаслідок

Чорнобильської катастрофи - 41 000,00

     Забезпечення соціальними послугами за місцем проживання громадян, які не здатні до самообслуговування у зв'язку з похилим віком, хворобою, інвалідністю  - 88 000,00

     Інші заходи молодіжної політики -         48 000,00

     Надання соціальних гарантій фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги - 130 200,00

     Інші заходи у сфері соціального захисту і соціального забезпечення - 594 400,00

     З початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну навантаження на працівників відділу соціального захисту населення збільшилося  в 5 разів. Це оформлення довідок внутрішньо переміщених осіб, допомоги ВПО, а також субсидій, пільг та інших видів допомог. Працівники відділу співпрацюють з благодійними фондами, здійснюють видачу гуманітарної допомоги та допомагають з розселенням внутрішньо переміщених та (або) евакуйованих осіб. Відділ соціального захисту населення співпрацює з БФ «Карітас Полтава», БФ «Громадське Здоров’я», ГО «Гендерна Стратегія», БФ «Право на захист».

Фото без опису

     На сьогодні на території нашої громади зареєстровано понад 1800 внутрішньо переміщених осіб. За звітний період видано понад 120 тонн гуманітарної допомоги від Полтавської обласної військової адміністрації, БО «Світло надії», «World Gentral Kitchen», «Пліч-о-пліч», «Європейський вибір Полтавщини», депутата Верховної ради Андрія Бобляха, волонтерів з польських міст Краків та Старий Сонч. Здійснювалась видача продуктових наборів, засобів гігієни, постільної білизни, матраців, посуду, дитячого харчування та ліків не лише особам з числа ВПО, а також місцевим жителям - соціально незахищеним категоріям, зокрема особам пільгових категорій нашої громади - багатодітним родинам, інвалідам І та ІІ груп, дітям-сиротам та дітям-інвалідам, учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, учасникам бойових дій, людям поважного віку старше 70 років.

Фото без опису

     Завдяки тісній співпраці з фондами і організаціями, ВПО змогли отримати дрова та кошти на ремонт будинків, надавалася психологічна і юридична допомога. Також вирішено питання потреби у дровах для ВПО, що проживають у колективних центрах та у здійсненні ремонтів приміщень.

     Одним з важливих напрямків роботи є організація безоплатного поховання загиблих (померлих) військовослужбовців, учасників бойових дій внаслідок російської агресії та війни в Україні, соціальний супровід сімей загиблих військовослужбовців щодо оформлення матеріальної допомоги, пільг та посвідчень. Залучення родин загиблих до участі у психологічних тренінгах, культурних заходах, екскурсіях тощо.

      З нового року в громаді функціонує Комунальна установа «Центр надання соціальних послуг Терешківської сільської ради». Мета діяльності Центру - здійснення соціального обслуговування та надання соціальних послуг громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, за місцем проживання.

     У складі Центру надання соціальних послуг, відповідно до його структури,  функціонує 2 структурних підрозділи:

  • відділення соціальної допомоги вдома та організації надання адресної натуральної та грошової допомоги;
  • відділення денного перебування;

     "Центром надання соціальних послуг Терешківської сільської ради" за 11 місяців 2022 року надано соціальних послуг 615 громадянам Терешківської громади, з них: 501 громадян похилого віку, 63 інвалідам, 26 ветеранів праці, 19 внутрішньо переміщених осіб, 6  потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС.

     Відділення соціальної допомоги вдома та організації надання адресної натуральної та грошової допомоги надає послугу  «догляд вдома» та послугу «натуральна допомога».

     Послуга «догляд вдома» - надання соціальних послуг з ведення домашнього господарства громадянам похилого віку, інвалідам з 18 років, які не здатні до самообслуговування, у зв'язку з частковою втратою рухової активності і потребують сторонньої допомоги.

     За 11 місяців на обслуговуванні перебуває 104 особи, із них: 75 - на безоплатній основі, 28 - на платній основі, щодо 1 особи прийнято рішення щодо звільнення від сплати за надання соціальних послуг у зв’язку (людина не може отримувати пенсію в зв’язку з введенням військового стану).

    З початку року 2 особи влаштовано до будинків-інернатів системи соціального захисту населення.

     Послуга «натуральна допомога» забезпечується наданням послуг перукарем. Протягом 11 місяців 2022 року обслужено 276 осіб, надано 481 послугу. Внутрішньо переміщені особи поважного  віку та інваліди отримують послугу безкоштовно.

      Пунктом прокату технічних та інших засобів реабілітації забезпечено 8 осіб засобами реабілітації.

     Відділення денного перебування забезпечує надання на безоплатній основі послуги «соціальна адаптація», зокрема проводять комплекс соціально-оздоровчих заходів, вимірюють тиск, вимірюють рівень цукру в крові, проводять фізіотерапевтичні та послуги з масажу. З початку 2022 року обслужено 235 громадян, яким надано 6 774 послуги. Надаються послуги перукаря.

Фото без опису

     Спеціалістами центру надання соціальних послуг із соціальної роботи: 

  • складено 60 актів оцінки потреб сім’ї/особи
  • виявлено 30 сімей (53 дитини), що опинилися в складних життєвих обставинах, з ними проводиться робота  за соціальною карткою          
  • 5 сім’ям СЖО надано соціальну послугу «соціальний супровід», соціальна підтримка 1-єї з цих сімей завершена з позитивним результатом, так як мінімізовано складні життєві обставини в родині
  • зареєстровано та опрацьовано 25 заяв про вчинення домашнього насильства, з них 15 дітей та 6 жінок, які постраждали від фізичного та психологічного насильства. Одній з таких сімей надана соціальна послуга – консультування, постраждалих від домашнього насильства інформовано про їхнє право на соціальну підтримку та допомогу,  проведена роз’яснювальна робота з кривдником (якщо особа йде на контакт) 
  • постійно проводиться інформаційно-просвітницька та роз’яснювальна роботи серед населення громади щодо запобігання та протидії домашньому насильству та/або насильству за ознакою статі та протидії торгівлі людьми

    Центром надання соціальних послуг налагоджено тісну співпрацю з відділом з питань соціального захисту населення виконавчого комітету Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області щодо надання допомоги у видачі продуктових наборі внутрішньо переміщеним особам.

     Діяльність відділу організації надання адміністративних послуг

     ЦНАП Терешківської сільської ради здійснює надання 162 затверджених адміністративних послуги  з 01.09.2021р.

     З початку 2022 року затверджено 182 адміністративні послуги. Надано 299  послуги  реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання осіб; 808 довідок різного соціального спрямування з основного офісу ЦНАП та  1009 - з віддалених робочих місць адміністраторів ЦНАП у с. Заворскло та с. Микільське; надано 1000 послуг, пов’язаних з державною реєстрацією нерухомого майна. За період з квітня прийнято до розгляду 162 заяви власників приміщень для проведення компенсації за розміщення ВПО.

     У комунальних закладах громади встановлено твердопаливні котли

     Зважаючи на високу вартість блакитного палива, ми обрали шлях до енергоефективності та енергонезалежності. Найефективніший крок у цьому спрямуванні – встановлення твердопаливних котлів у комунальних закладах.

Фото без опису

     Окупність твердопаливного котла складає в середньому 1 – 2 роки, заготівля дров для здійснюватиметься на території громади КП «Благо», яке має все необхідне для цього.   Вже цього року переведено на альтернативний вид палива заклади культури у населених пунктах Зінці, Ваці, Ватажкове, Головач, Минівка, адмінбудівлю Микільського старостату, Терешківську амбулаторію, КУ «Центр надання соціальних послуг Терешківської сільської ради». Розпочалася  реалізація великого й надзвичайно важливого проєкту зі встановлення потужної твердопаливної котельні, яка забезпечить обігрів приміщень Терешківського ліцею та ЗДО «Барвінок»  загальною площею близько 10 тис.м 2 й дасть можливість значної економії коштів.

Фото без опису

     Встановлено камери відеонагляду

     У 13 пунктах встановлено 16 камер відеонагляду. Це перший етап цього проєкту, під час якого намагалися охопити в’їзди в громаду і виїзди, громадські місця. Наступного року плануємо продовжити реалізацію проєкту й встановити камери відеонагляду майже в усіх населених пунктах громади.

Фото без опису

     Ямковий ремонт доріг здійснили майже  в усіх населених пунктах громади

Зокрема здійснили ямковий та на деяких ділянках – «картами» ремонт автошляху Копили – Терешки - Микільське , на який з бюджету сільської ради виділили 1 мільйон 70 тисяч гривень. Планували здійснити ямковий ремонт і автошляхів Микільське – Марківка та Портнівка - Писарівка, але у зв’язку з тим, що Агентство місцевих доріг Полтавської області свою частину співфінансування не виділило (хоча частка Агентства мала скласти теж 1млн 70 тисяч гривень), виконати запланований обсяг робіт не вдалося. Загалом ямковими ремонтами охопили внутрішні дороги майже в усіх населених пунктах, на ці роботи з бюджету громади пішло близько 800 тисяч гривень. Також здійснили грейдерування вулиць у населених пунктах: Зінці, Безручки, Минівка, Головач, Заворскло, Лукищина

     У Микільському бібліотеку перевели в нове приміщення

У рамках заходів з розвитку громади, у Микільському в день професійного свята працівників культури відбулася приємна подія - в адміністративній будівлі села Микільське нарешті відкрила двері для своїх читачів оновлена Микільська бібліотека. За ініціативи сільського голови Віталія Турпітька та значної меценатської підтримки ФГ"Галина", було прийнято рішення про переведення бібліотеки в нове приміщення. Завдячуючи особистим зусиллям працівників культури громади, бібліотека набула ошатного вигляду, тут тепло, світло і затишно, приміщення забезпечено інтернетом. Тепер тут зможе збиратися молодь села та люди поважного віку на різноманітні зустрічі, проводити конференції. Це дає надію, що бібліотека стане ще популярнішим місцем відпочинку та цікавого дозвілля громади села.

Фото без опису

     У Терешках облаштували  Алею героїв України

У центрі села Терешки, біля магазину «Економ», висадили близько ста троянд. Насадження перебуваюдть під цілодобовим відеонаглядом. Назву – Алея героїв України - запропонували учасники толоки, зокрема працівники культури та позашкілля. Власними силами, із залучення працівників КП «ЖЕО» здійснили укладання бруківки. Весною плануємо встановити лавочки, розбити ще кілька клумб.

Фото без опису

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь